Finančný výbor parlamentu prerokuje návrh rozpočtu opäť budúci týždeň

18.11.2014 Bratislava

Bratislava 18. novembra (TASR) - Parlamentný finančný výbor sa vráti k návrhu rozpočtu na rok 2015 opäť budúci týždeň. O prerušenie dnešného rokovania požiadal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Máme ešte pred sebou jedno rokovanie. Týka sa kolektívneho vyjednávania ohľadom dohody možného navyšovania miezd v budúcom roku pre zamestnancov štátnej a verejnej správy a učiteľov. To by malo byť zajtra," zdôvodnil Kažimír.

V budúcom roku by mala slovenská ekonomika dosiahnuť rast na úrovni 2,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Ako ďalej vyplýva z návrhu rozpočtu, deficit verejných financií by mal v roku 2015 dosiahnuť úroveň 1,98 % HDP a verejný dlh by mal ostať pod hranicou 55 % HDP. "Myslím si, že základňa čísel, na ktorých je postavený rozpočet, je pevná z pohľadu, čo sa dnes deje v ekonomike, či u nás, alebo za hranicami. Čísla sú realistické a stojíme si za nimi," uviedol Kažimír.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ministerstvu financií (MF) SR odporučila, že tak, ako aj po minulé roky, by bolo vhodné, aby počítalo s rezervou na prípadné negatívne externé vplyvy. Podľa RRZ by mala byť rezerva vo výške od 0,1 % do 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP). "Chceme využiť priestor rezerv. Výsledná rezerva by mala byť niekde na úrovni minimálne 0,2 % HDP," priblížil minister financií.

Návrh rozpočtu pravdepodobne prejde ešte zmenami v parlamente. "Čo bolo prijaté na zdravotníckom výbore, je odpočítateľná položka a ďalšou najvýznamnejšou položkou bude výsledok kolektívneho vyjednávania," avizoval Kažimír.

Tiež uviedol, že návrh rozpočtu bol prijímaný v neľahkých podmienkach, a to najmä kvôli zmene metodiky štátneho výkazníctva. "Vplyvy zmeny metodiky na rozpočty krajín sú rôzne. Na Slovensku je dopad z hľadiska čísel neutrálny. Je to dôkazom toho, že slovenské verejné financie boli a sú do vyššej miery transparentné, ako mnohé verejné financie iných krajín," dodal Kažimír.

Šéf rezortu financií si však vypočul kritiku od opozičných poslancov. "Daňové príjmy verejnej správy a príjmy fondov sociálneho zdravotného poistenia medziročne rastú, čo je pozitívne konštatovanie. Čo je ale menej pozitívne konštatovanie, tieto medziročné nárasty znamenajú, že vláda neadresne všetkým berie a adresne niekomu rozdáva," uviedol počas dnešného rokovania výboru Jozef Kollár (nezaradený). Ako príklad uviedol, že prostredníctvom zmien v zákone o dani z príjmov by mal štát v budúcom roku vybrať 259 miliónov eur od privátnej sféry, za negatívne považuje aj ponechanie sadzby dane z pridanej hodnoty na úrovni 20 %. Pod adresným rozdávaním myslel napríklad rôzne daňové úľavy.

Opozičný poslanec za stranu Most-Híd Ivan Švejna nesúhlasí so zavedením odvodovej odpočítateľnej položky, poslanec za KDH Pavol Zajac zase kritizoval vládu za nedostatočné čerpanie eurofondov.
 

Vyberte región